Metrics loading
09.12.2021 | Блог

Найбільш популярним, довговічним і затребуваним способом прикраси стін є обробка штукатуркою під камінь. Вона являє собою вдалу імітацію поверхні, ідентичну з першого погляду з натуральним каменем.

Які ж особливості цього покриття, основні види та як самостійно сформувати за допомогою інструментів потрібний рельєф?
Оздоблення штукатуркою під камінь: плюси і особливості
Штучний камінь найчастіше має таку ж вартість, що і натуральний, нескромна вага, що виглядає в кімнаті або на фасаді будівлі занадто громіздко. У таких ситуаціях застосовують декоративні штукатурки, що виглядають ідентично з кам'яними покриттями.
Декор стін під натуральний камінь має свої плюси:
• Унікальний, оригінальний дизайн;
• Високі естетичні властивості;
• Паропроникність;
• Збільшений термін експлуатації;
• Відсутність грибків, мікробів і плісняви;
• Можливість витримувати підвищені навантаження;
• Стійкість до перепадів температур.

Ще одна перевага імітації каменя - це низька ціна.

Натуральний камінь коштує великих грошей, особливо, якщо мова йде про мармур або онікс. Можливість самостійно нанести покриття, яке буде мати блиск, схожий з кам'яним, або створити потрібну текстуру, значно здешевлює вартість ремонту.
Оздоблення стін штукатуркою під камінь і її види
Перш, ніж шукати відповіді на запитання, як зробити декоративний камінь з штукатурки, необхідно розібратися з тим, які види покриття бувають.
Імітація декоративного каменю розділяється на кілька різновидів. Після нанесення декоративної штукатурки вона може бути плоскою, володіти невеликою кількістю нерівностей. Стіна, на яку нанесли таке покриття, виглядає відполірованою, без об'ємних елементів.
Фактурна штукатурка під камінь являє собою текстурно-рельєфне покриття, на якому вже більш яскраво виражені нерівності, присутній обсяг. Такі штукатурки в залежності від наповнювачів можуть мати різні малюнки, але однакову фактуру.
Штукатурка з плоским рельєфом відрізняється подвійним текстурованим візерунком на поверхні стіни. Вона може як давати обсяг, мати опуклості, так і мати негативний рельєф з яками і западинами.
А ось застосування об'ємного покриття дозволяє впритул наблизитися до текстури натурального каменю. Характерна особливість такого покриття в використанні насічок, відколів і об'ємних деталей, які створюються при нанесенні в хаотичному порядку за допомогою інструментів.
Крім форми і рельєфу, що досягаються після висихання суміші, варто відзначити і те, які види кам'яних покриттів можна створити за допомогою декоративних штукатурок і лакофарбових матеріалів.
Штукатурки можуть імітувати такі види натуральних каменів:
• Рваний / дикий камінь: він же плитняк, пластушка, являє собою пласти різної форми, об'єднані однією фактурою;
• Травертин: вапнякова, пориста порода, що є проміжним варіантом між вапняком і мармуром;
• Онікс: мінерал, імітація якого полягає в передачі відтінків і глянцевого, яскравого блиску;
• Сланець: гірська і скеляста порода, що отримується в результаті впливу температур;
• Цегла: кам'яна кладка в формі квадратів цегли, малюнок якої успішно імітується штукатуркою;
• Вапняк: осадова порода кальциту з характерним, світлим відтінком і оригінальною текстурою;
• Мармур: найбільш популярний камінь, імітованим за допомогою штукатурки.
Для декору можуть використовуватися покриття нашого виробництва під назвою Марморін, Травертино, Гротто, Тоскана і інші, представлені в каталозі.

Детальніше ознайомитися з продукцією можна за посиланням: Кам'яна декоративна штукатурка

Імітація каменю із декоративної штукатурки - фото №1
Імітація каменю із декоративної штукатурки - фото №2
Імітація каменю із декоративної штукатурки - фото №3
Імітація каменю із декоративної штукатурки - фото №4
Імітація каменю із декоративної штукатурки - фото №5
Імітація каменю із декоративної штукатурки - фото №6
Імітація каменю із декоративної штукатурки - фото №7
01 / 01

Як вибрати матеріал для імітації під камінь
Для того, щоб ефект імітації штукатурки відповідав очікуванням, необхідно правильно вибрати матеріал наповнення, присутній в суміші.
Щоб імітувати мармурове покриття або ефект гладких, рівних каменів, краще вибирати суміш, до складу якої входять дрібні фракції наповнювача. У разі, якщо є необхідність створити неоднорідне, «рване» покриття, потрібно вибирати фракції не менше, ніж в 1 мм, інакше потрібний ефект не буде досягнутий.
Для імітації натуральних, скелястих порід каменів необхідно вибирати суміші, в яких присутні додаткові мінеральні добавки - слюда, кольорова мармурова або гранітна крихта. Такі вкраплення дозволять підкреслити натуральність покриття на стінах.
Крім того, матеріали для сумішей продаються окремо. Можна придбати вподобані мінеральні добавки в сухому вигляді, додати їх до штукатурки на етапі колеровки для того, щоб досягти потрібного візуального ефекту.
Важливо! Ефект від покриття в інтер'єрі буде залежати від текстури суміші, процентного співвідношення інгредієнтів, величини кам'яної крихти і інших нюансів.
Як нанести штукатурку під камінь своїми руками
Висока вартість натурального каменю відкриває простір для фантазії і самостійної обробки інтер'єру. Тому, якщо є необхідність і бажання покрити стіни таким матеріалом, потрібно знати кілька нюансів.
1. Спеціальні інструменти
Як нанести штукатурку під камінь на стіни? Звичайно ж, використовувати спеціальні будівельні інструменти для створення рельєфу на ще вологому покритті. Для цього застосовують бучарду, зубило, кельму, шпатель, трафарети, відбитки та інші підручні засоби, що дозволяють формувати різні види текстур.
2. Етапи роботи з штукатуркою
Спочатку необхідно купити потрібну штукатурну суміш і розвести її згідно з інформацією на упаковці до густої, сметаноподібної консистенції.
Щоб нанести покриття правильно, потрібно слідувати наступній схемі дій:
• Очистити поверхню попередньо від сміття і пилу;
• Нанести стартовий, сполучний шар;
• Накрити його малярською сіткою;
• Нанести грунтовку;
• Необхідну кількість штукатурки «накинути» шпателем на грунт;
• Розтягнути по поверхні;
• Дати трохи загуснути;
• Сформувати рельєф за допомогою інструменту;
• Після застигання сформувати відколи під кутом для додання рельєфу.

Щоб уникнути проблем при нанесенні штукатурки і швидше пофарбувати стіни під камінь, найкраще використовувати наші декоративні покриття. Матеріали від Elf Decor можна наносити безпосередньо на очищену стіну. За допомогою валика, шпателя і інших стандартних інструментів можна домогтися потрібного рельєфу, текстури і фактури, які будуть більше підходити під особливості і стилістику вашого інтер'єру.

09.12.2021 | Блог