Metrics loading

Дерево в інтер'єрному дизайні: тренди, практичне застосування та особливості

10.10.2023 | Блог

При необхідності зміни дизайну інтер'єру варто подумати про матеріали, які будуть використовуватися при обробці. Серед найпопулярніших – дерево, яке допомагає створити затишок, комфорт та тепло на відміну від штучних та синтетичних варіантів.

Переваги використання натурального дерева в інтер'єрі

Через велику кількість порід, відтінків та текстури деревина завоювала свою популярність як у класичному, так і сучасному інтер'єрі. Досить дороге, але при цьому довговічне, таке оздоблення безпечне для здоров'я, а ще може розміщуватися у всіх приміщеннях у будинку чи квартирі.

Серед переваг деревини слід зазначити:

1. Екологічність, яка залежить від обробки деревини: за відсутності токсичних складів матеріал не виділяє шкідливої пари і може застосовуватися як у спальні, так і в дитячій кімнаті.
2. Міцність та довговічність, внаслідок чого немає необхідності часто займатися косметичним ремонтом.
3. На тривалий час зберігає свій зовнішній вигляд, потребує мінімального, легкого догляду.
4. Ненав'язливість і нейтральність, що дозволяє дереву стати самостійною частиною інтер'єру, так і доповнити його.
5. Теплоізоляцію, оскільки у приміщеннях, де є деревина, завжди тепліше, ніж у кімнатах з бетоном чи цеглою.
6. Практичність та можливість поєднання з іншими матеріалами, включаючи скло, камінь, бетон та гіпсокартон.

Оздоблення за допомогою дерева більш актуальна, ніж декоративною фарбою. У зв'язку з тенденцією на екологічний дизайн та мінімалізм, застосування деревини більш актуальне, ніж фарбування стін та обклеювання їх шпалерами.

Як застосувати дерево в інтер'єрі

Не тільки у вигляді меблів, а й яскравого акценту – дерево стає чудовим варіантом для підлогових, настінних і не лише покриттів.

На стіни

Не тільки штукатурки та фарби добре виглядають на стінах, а й обшивка з натурального, природнього дерева. Головний плюс матеріалу на стінах – це його стійкість до вологи та сонячного світла, що не призводить до пошкодження або вигоряння відтінку.
Для того, щоб поверхня служила довше, її можуть обробляти воском, лаком, морилкою та іншими складами.

На підлогу

Дерев'яна підлога – перевірене часом рішення, яке не поступається популярності ламінату або кахельній плитці. Це може бути паркет, варіанти з пробки або масиву.
Велика кількість фактур і текстур, а також відтінків допоможе сформувати як темну, так і світлу підлогу. Також можна скористатися можливістю візуального збільшення простору. Наприклад, діагональне укладання дерева дозволяє розширити приміщення.

На стелю

Не тільки стіни та підлога обробляються за допомогою дерева, а й стельова зона. Стало актуальним наносити панелі, що імітують натуральний спил, або безпосередньо встановлювати балки та перекриття. Це особливо актуально у приватних будинках, оздоблених під стиль кантрі чи класику.
Для того, щоб деревина зберігала свої властивості, використовується віск для дерева, який захищає її від вологи, гниття, старіння та поступового розсипання, особливо при встановленні в сухих приміщеннях.

Особливості застосування дерева у приміщеннях

Дерево може задіятися в різних зонах - від спальні до кухні, а також дитячої кімнати.

Кухня

На кухні особливу увагу варто приділити дереву в якості меблів або основного акценту. Оскільки зона волога та брудна, не забувайте про просочення, що захищає від крапель жиру та води. Можна поєднувати як світле, так і темне дерево на гарнітурі, натягнути на стелю балки, щоб підкреслити сільський стиль і акцент на екологічність.

Спальня

Зона спальні добре поєднується зі світлими, легкими тонами дерева. При цьому застосовують матові або глянсові лаки, які підкреслюють текстуру та форми. Перевага надається натуральним відтінкам. При цьому можна обшити деревиною стіни, обтягнути підлогу, вибрати її як декоративний елемент, матеріал для узголів'я ліжка, перегородки і так далі.

Ванна

Для такої вологої зони краще вибирати вологостійкі породи – бамбук, горіх, дуб та інші. При цьому найкраще комбінувати зі штукатуркою чи каменем, а не з плиткою. В результаті можна отримати ефект української лазні чи турецької сауни. Допускаються аксесуари з дерева, а також відповідний гарнітур.

Дитяча

Особливу увагу варто приділити підбору дерева для дитячої кімнати. Тут він буде доречний через свою практичність та екологічність. Найкраще рішення - це оздоблення або меблі з матеріалу. Допускається комбінування, наприклад, стіни та підлога з натурального масиву, а також ретельно підібрані меблі.


Поєднання дерева з іншими матеріалами та покриттями

Такий універсальний матеріал, як деревина, чудово поєднується з будь-якими іншими, які використовуються в інтер'єрі. І мова йде не тільки про камінь та скло, а й про декоративні настінні та підлогові покриття в тому числі.

Сміливо комбінуйте дерево з:

• Каменем: оскільки обидва матеріали створені природою, вони ідеально поєднуються між собою. Тепла деревина доповнює холодний камінь, будучи ідеєю.

• Цегла: така комбінація є виграшною, якщо задіяти її в коридорі, в зоні сходів або вітальні. При цьому цегла може бути абсолютно будь-якою – вибіленою, зістареною, різних форм, розмірів та дизайну. Як правило, такий варіант застосовують у декорі заміських будинків;

• Склом: у стилі лофт і хай-тек часто можна зустріти комбінацію дерева зі склом, особливо у ванній або сходовій зоні. Вони ідеально підходять для створення еклектичного, незвичайного та авторського дизайну.
Не менш актуальним поєднанням є комбінування натурального дерева з декоративною штукатуркою. Як фактурна, так і венеціанська, вона добре поєднується з різними сортами та відтінками дерева. Вони одночасно можуть бути задіяні для декору стін, де дерево виступатиме як акцент. А ще дерев'яна підлога добре виглядає зі стінами, на яких нанесена вапняна або мозаїчна штукатурка (короїд, баранець).

Навіщо потрібна обробка дерева олією або воском: все для захисту

Оскільки дерево – ніжний та природний матеріал, воно потребує захисту, спеціальних покриттях, які продовжать термін його експлуатації.

Наприклад, до цієї категорії входить масло віск для деревини від німецького виробника OSMO, який захищає поверхню від пилу, вологи, бруду та вигоряння після контакту з УФ-випромінюванням. При цьому зберігається паропроникність, на поверхні створюється покриття, що перешкоджає стирання та пошкодження масиву.

Можна також підібрати кольорові олії та засоби для тонування, що дозволять відновити натуральний відтінок або перефарбувати породу у будь-які кольори.

Ознайомитись з асортиментом масел та восків для дерева можете на сайті mva.com.ua. Завдяки великому асортименту ви легко виберете покриття для дерева, а кваліфіковані менеджери проконсультують і дадуть відповіді на всі питання.

10.10.2023 | Блог