Metrics loading

Грунтовка для стін: для чого потрібна, її види та особливості

28.01.2022 | Блог

Ґрунтовка стін – необхідний процес підготовки поверхонь перед нанесенням на них облицювальних та декоративних матеріалів. Наявність такої суміші на стінах – гарантія якісного та довговічного ремонту без нюансів. Навіщо ґрунтувати стіни, що потрібно врахувати і які є особливості у ґрунтувальних сумішей?

Ґрунтовка для стін: для чого потрібна, її види та особливості

Задаючись питанням, для чого потрібна ґрунтовка для стін, насамперед необхідно зрозуміти, що вона є. Грунтовка – матеріал, спеціалізований будівельний склад, що наноситься на стіни, підлогу, стелю та навіть фасад будинку.
Грунтовка може наноситися безпосередньо перед фарбуванням, нанесенням штукатурки, поклейкою шпалер, укладанням плитки та іншими оздоблювальними роботами. Облицювальні матеріали, укладені на якісний ґрунт, тримаються краще. Поверхня, на яку укладається, наприклад, плитка стає менш залежною від навантаження. Крім того, ґрунт зменшує витрату клею, оскільки просочує всі нерівності та пори.


Ще одна функція ґрунтовки – антисептична. Сучасні суміші дозволяють перешкодити появі бактерій, цвілі, мікробів, грибків та інше.


Залежно від складу

Виходячи з матеріалів, що входять в основу ґрунтовок, вони діляться на:

1. Алкідні: наноситься на дерево перед поклейкою шпалер. Може використовуватися як антибактеріальна та протигрибкова;
2. Акрилові: ідеальний варіант для цегляних, бетонних, деревних та оштукатурених стін. Має швидкий ступінь висихання;
3. Епоксидні: наноситься на бетонні та металеві покриття;
4. Перхлорвінілові: універсальна ґрунтовка, що проникає в деревину, цеглу та голу штукатурку;
5. Мінеральні: добре показує себе на бетонних чи цегляних стінах;
6. Гліфталеві: застосовується на металевих покриттях у сухих приміщеннях;
7. Фенольні: використовувати їх слід для фасадних та зовнішніх робіт;
8. Шелакові: застосовуються на деревних поверхнях для запобігання виділенню смол.

Залежно від функціоналу

Виділяють чотири основні типи ґрунтовки залежно від виконуваних функцій:

1. Для просочення: забезпечує ефективне просочення вихідного матеріалу перед нанесенням обробки;
2. Для адгезії: створює прошарок між основою та облицювальним матеріалом, підвищує їх склеювання між собою;
3. Для глибокого проникнення: основне завдання такої ґрунтовки – проникнення на десять і більше сантиметрів для зв'язування пухкої, неоднорідної текстури, підвищення адгезії;
4. Антикорозійні: перешкоджають утворенню іржі на металевих поверхнях.

Навіщо грунтувати стіни перед оздобленням та шпаклівкою

Навіщо потрібна ґрунтовка перед фарбуванням та іншими оздоблювальними роботами? Давайте розглянемо це питання докладніше.
Недостатньо під час ремонту використовувати хороший клей або якісну дорогу фарбу. Це не буде гарантією гарного вигляду фінішного покриття стін. Грунтовка стін необхідна і для того, щоб запобігти відклеюванню шпалер і падінню плитки, рівномірному розподілу фарби і так далі.

Використовувати цей будівельний матеріал потрібно для:
• Створення рівної, гладкої поверхні;
• Зміцнення стін перед нанесенням фарби та шпалер;
• Ідеального розподілу фарбувальних матеріалів без вбирання у стіну;
• Блиску;
• Захисту від появи плям, що проступають через шпалери;
• Зменшення запаху фарби після обробки;
• використання світлих фарбувальних матеріалів на темних стінах;
• Попередження виникнення цвілі, грибка та інших факторів.

Навіщо потрібна грунтовка перед шпаклівкою? Під час ремонту і при використанні шпаклівки суміш грунтовки наноситься для перешкоджання розтріскування матеріалів. Наявність шару грунтовки – гарантія того, що стіна не всмоктуватиме рідину зі шпаклівки, тим самим викликаючи її пересихання.
За рахунок нанесення ґрунтового шару поверхня стає більш рівною. В результаті витрата штукатурки зменшується, як і витрати на оздоблювальні роботи.

Правила нанесення ґрунтувального покриття

Нанесення ґрунту на стіни – важливий етап ремонту, до якого потрібно підійти з уважністю та відповідальністю.

Схема його нанесення:

1. Поверхня попередньо очищається від бруду, пилу та сміття;
2. Сміття видаляється з підлоги за допомогою пилососа;
3. Рідка суміш виливається у піддон;
4. Змочивши валик у суміші, видаляються її залишки, після чого наноситься на стіну;
5. Нанесення проводиться одним тонким шаром без вогнищ скупчення;
6. Обробку кутів і стиків краще проводити маленьким пензликом;
7. Після нанесення ґрунтовка повинна просохнути протягом доби;
8. Якщо поверхня обсипається – повторно нанести ще один шар;
9. Коли вона засохне, можна розпочинати роботи з поверхнею.

Важливо! Не розводьте відразу всю суміш із упаковки, щоб не викидати залишки. Для того, щоб обробити поверхню стін складом, може знадобитися невелика кількість ґрунту.


Як вибрати ґрунтовку

Коли з питанням, навіщо потрібно ґрунтувати стіни, розібралися, саме час вибрати правильний ґрунт.Для його підбору необхідно дотримуватися кількох правил.

По-перше, грунтовочний матеріал підбирається в залежності від того, які завдання він повинен виконувати - готувати, вирівнювати поверхню, покращувати зчеплення, захищати від плісняви ​​і таке інше.
По-друге, важливий факт – розташування поверхні під обробку. Умови підвищеної вологості, перепади температури впливають не тільки на якість обробки, але і на вибір необхідного грунту.
Звернути увагу потрібно і на поверхню, на яку наноситиметься суміш. Існують окремі види ґрунтовки для дерева, металу, гіпсу, всіх видів бетону та інше.


Особливу увагу потрібно приділити видам поверхонь під обробку. Зовнішні, фасадні покриття потребують морозо- та вологостійкого ґрунту. Для цього підійдуть варіанти із глибоким проникненням. Для внутрішніх робіт краще підібрати ґрунт із мінімальним запахом, наприклад, на основі латексу або акрилу.

Грунти Ельф™ та Elf Decor™

Ґрунти від Elf Decor представлені декількома варіантами, що мають унікальні характеристики. Вони стійкі до будь-яких погодних умов та факторів навколишнього середовища, паропроникні, не містять розчинників та повністю безпечні з погляду складу.

Грунтовки Quartz Primer кольоруються за допомогою оригінальних барвників, мають високий ступінь покриваності, чудово схоплюється з основою стіни (висока адгезія). А ось Decor Primer підійде як не тільки грунт, але і фарби, яка використовується перед нанесенням штукатурки або основного настінного покриття.

Грунти торгової марки Ельф підходять для обробки будь-яких типів поверхні – бетону, цементу, гіпсокартону, цегли та інших.

У нашому каталозі представлено кілька видів ґрунтів:

• Аквастоп: створює водонепроникне та відштовхуюче покриття на підставі у балконів та лоджій, мінімізує появу конденсату;
• Біоцид: використовується на різних покриттях як профілактика появи грибків та мікроорганізмів, знижує витрату шпалерного клею та фарби;
• На основі кварц-піску: покращує схоплюваність (адгезію) матеріалів у вигляді плитки, штукатурки та інших з поверхнями з високим рівнем щільності – залізобетоном та іншими;
• На основі вінілу: застосовується як ґрунт-ізолятор між матеріалами, які не поєднуються разом, наприклад, між штукатурками на основі вапна та лаком з акрилу.

Представлені і ґрунти глибокого проникнення, а також силіконові та акрилові ґрунт-фарби, що підходять і для внутрішніх, і для зовнішніх робіт.

Для ідеального ремонту вибирайте перевірені суміші грунтовки від Elf Decor! 

Детальніше за посиланням: Грунтовка для стін Elf Decor™   і  Грунти для підготовки поверхонь Ельф™

28.01.2022 | Блог