Metrics loading

Колірування декоративної штукатурки чи фарби: колірні моделі NCS, Pantone, RAL

21.08.2023 | Блог

Фарбування поверхонь у сучасних інтер'єрах не втрачає популярності. І далеко не завжди хочеться пофарбувати стіни в чисто білий колір або застосовувати ту кількість тонів, заявлену виробником. У такому разі необхідно звернутися за кольоруванням. Що являє собою цей процес, як він відбувається і що означають колірні схеми та палітри?

Що таке колірування і навіщо потрібно

Колірування – технологія, в результаті якої можна надати білій фарбі необхідний відтінок. При цьому колеровка проводиться на спеціальному устаткуванні, що забезпечує точність передачі кольору, а самі відтінки підбираються за міжнародними палітрами і колірними схемами.
Механічна колеровка працює на спрощення роботи з лакофарбовою продукцією, оскільки застосовує не лише стандартні, а й модні кольори для авторського інтер'єрного оформлення.

Періодично виникає потреба оновлення пофарбованих зон і необхідно купити такий відтінок, який був нанесений. Однак його може не опинитися в наявності, внаслідок чого замовляється колеровка згідно з раніше заявленими параметрами.
Крім того, не завжди є можливість підібрати той чи інший відтінок на око. Візуально дві однакові фарби можуть бути ідентичні, але давати різні кольори при нанесенні на стіни або стелі. Щоб уникнути цього застосовується високоточне кольорування, що дозволяє відтворити відтінки, ідентичні раніше використаним або необхідним для покриття.

Для кольорування може застосовуватися як біла база для отримання пастельних або відтінків середньої насиченості, так і прозора, що дає яскраві, точні, соковиті та чисті кольори.

Колірні стандарти: розуміємо особливості

Системи кольорів є прийняті у межах держав стандарти, що визначають відтінки. Застосовуються для спрощення роботи з кольором, є універсальним кодом, за допомогою якого легко ідентифікувати потрібний відтінок у будь-якій сфері діяльності.

RAL

Ця таблиця кольорів або колірний стандарт розроблений у Німеччині у 1927 році. Має назву на честь комітету, який займався його виробництвом – Reichs-Ausschuss fur Lieferbedingungen. Над розробкою схеми працювали безпосередньо на прохання виробників лакової та барвистої продукції.
Згідно з німецькою системою, колірний простір поділяється на зони. У цьому кожен колір має власний номерний індекс. Такий каталог відрізняється високою якістю. Кожен із відтінків супроводжується додатковою інформацією, прикладами вживання, що спрощує застосування у будь-яких сферах діяльності.

NCS

Natural Color System – палітра кольорів, яка вперше була розроблена і запропонована Скандинавським інститутом кольору зі Стокгольма. В основі лежить зіставлення протилежності відтінків. Сьогодні NCS часто застосовується у будь-яких видах промисловості.
Для формування опису в цій схемі застосовують шість базових кольорів: білий із чорним, червоний, зелений та блакитний, а також жовтий. Інші, подані у системі, виходять шляхом поєднання заявлених вище.
Особливість палітри полягає в тому, що один із основних параметрів – це близькість відтінку до чорного. Під час створення відтінків враховуються кілька нюансів – темрява, «чистота» самого кольору, його насиченість, а також співвідношення у відсотках між квітами, з яких він видобувається.
Сьогодні Natural Color System застосовується в дев'ятнадцяти країнах, а також має власне кольорове віяло (каталог), датоване 1950 роком випуску.

Pantone

Вона ж Pantone Matching System, створена однойменною американською компанією у 1963 році. Головна особливість такої палітри полягає у точній цифровій ідентифікації кожного відтінку. При цьому індекс складається із значень, що дозволяють створити відтінок на поліграфічному підприємстві за допомогою сумішевих, так і тріадних фарб.
У компанії є безліч колірних віяло, кожен з яких призначений для певних способів застосування фарб. Наприклад, для інтер'єрного фарбування, друкування на різних видах паперу, каталог металізованих покриттів і так далі.

Колірні моделі та все, що потрібно про них знати

Колірні моделі, вони ж схеми, є набором чисел, за допомогою яких виражаються ті чи інші відтінки. Застосовуються для того, щоб готова продукція відповідала кольору, а зображення на моніторі максимально відповідало отриманому результату на папері або фарбі.

RGB

Популярний алгоритм, який будується на змішуванні трьох основних кольорів - Red, Green, Blue. Можливість отримати новий відтінок з'являється, якщо змішати один із поточних кольорів разом із чорним. Головна особливість алгоритму – це отримання білого кольору у разі поєднання всіх трьох складових.
Прийнято вважати, що відтінки у цій палітрі є найбільш точними і насиченими. Однак при цьому RGB рідко застосовується при кольоровому кольорі.

CMYK

Система, яка будується на чотирьох основних кольорах – синьому, малиновому, жовтому та чорному. Порівняно з попереднім алгоритмом має менше можливостей для відтінків, але при цьому застосовується при змішуванні фарб або тріадного друку.
Головна особливість – отримання нових відтінків шляхом поєднання трьох основних та чорного. При цьому в даній системі повністю відсутній білий: він буде присутній лише у випадку, якщо сам матеріал, на який фарба наноситься, має світлий тон.

Як вибрати колір фарби: важливі нюанси

Вибираючи бажаний колір лакофарбової продукції, необхідно враховувати безліч нюансів:

1. На колір фарби безпосередньо впливає матеріал і текстура поверхні, на яку вона наноситься. На дереві, бетоні та цеглині може бути зовсім різний відтінок і це необхідно враховувати;
2. Головне, що потрібно врахувати перед тим, як купити фарбу, – це освітлення. Яскраве світло з вікон робить її тьмяною, знебарвленою, а вечірнє освітлення надає похмурості. Теплий та холодний колір штучного освітлення може дати більш жовтий або блакитний тон відповідно;
3. Найкраще підбирати відтінки за таблицями та цифровими значеннями, безпосередньо за каталогами та колірними схемами, а не на місці в салоні. Навіть високоточні монітори несуттєво, але спотворюють кольори, що може позначитися на сприйнятті;
4. На сприйняття впливає як сам колір фарби, а й її сусідство безпосередньо з іншими покриттями і матеріалами. Поряд з лаком вона виглядатиме більш тьмяно, а поблизу бетону – насиченою та яскравою;
5. Відіграє роль та сторона світла, де застосовуватиметься покриття. У північній зоні всі фарби здаватимуться холодними, а в південній – навпаки, жовтітимуть і матимуть теплі тони.

Важливий аспект при виборі – це, звичайно, ціна. Вартість забарвлення, а також вихідні матеріали для цього мають значення. Не рекомендується підбирати найдешевшу, білу базу чи недорогі барвники. В результаті використання вони швидше вигоряють на сонці та мають менший рівень яскравості, ніж якісні.
А якщо вам потрібна допомога у підборі фарб, і ви хочете переконатися в тому, як вони виглядають – загляньте в наші шоуруми, розташовані по всій Україні!

21.08.2023 | Блог