Metrics loading
18.07.2023 | Блог

Серед найпопулярніших видів оздоблювальних матеріалів домінує штукатурка. Простота роботи, а також різноманітність видів та покриттів дозволяє використовувати її для інтер'єрного ремонту приватних будинків та приміщень. Давайте детальніше розберемо види декоративних штукатурок, переваги та можливості застосування.

Види декоративних штукатурок та їх характеристика

Існують різні типи декоративних штукатурок, які використовуються для декору внутрішніх приміщень. Головна особливість такого матеріалу полягає у підвищеній міцності та довговічності у порівнянні з традиційними шпалерами або фарбою.
Штукатурка стійка до механічних та інших пошкоджень, не вбирає в себе вологу, тому рідше обсипається і покривається тріщинами.
Таке покриття виготовляється з додаванням мармурового пилу або дрібнозернистого піску для досягнення потрібних візуальних ефектів. Спочатку штукатурки створювалися як імітація натурального каменю - мармуру, травертину, пісковика та інших.

Види декоративної штукатурки внутрішніх стін відрізняються за складом:

1. Акрилова штукатурка: покриття, що ґрунтується на акрилових смолах. Має водо- та вологозахист, низьку повітропроникність та пожежозахист;

2. Мінеральна штукатурка: у складі зустрічається гіпс, цемент та вапно. Легко наноситься та тримається у приміщеннях зі зниженим рівнем вологості. Має високу повітропроникність, тим самим покращуючи мікроклімат приміщення;

3. Силіконова штукатурка: підходить для внутрішніх приміщень та фасадів, складається із силіконових смол. Має збільшену паропроникність, вологостійкість та міцність, рідше стирається з часом;

4. Силікатна штукатурка: універсальне покриття, у складі якого – суміші та рідке скло. Відрізняється стійкістю до вологи та сонця, ефектом антистатик. Має складний процес нанесення через швидке застигання.

Найпопулярніші види декоративної штукатурки для внутрішніх робіт – це рустикальні (рифлені), що імітують унікальну текстуру інструментами (шпателем і не тільки).

Декоративні покриття також поділяються на кілька типів на вигляд:

Рельєфні: мають характерний, рельєфний, текстурний вигляд. Поділяються на два підвиди – структурні та фактурні.

Структурна штукатурка створює візерунки за допомогою додаткових домішок у складі - каміння, піску з кварцу та інших. В результаті виходять оригінальні текстури, такі як Короїд або Баранець.

Фактурна ж дрібнозерниста, пластична, візерунки формуються за допомогою унікальної техніки нанесення – валиком, щітками, плівкою, губкою тощо;

Гладкі: на відміну від рельєфних поверхня стіни після нанесення такого покриття гладка, глянсова, однорідна.

Яскравий представник цього – венеціанська штукатурка.

Які види декоративної штукатурки бувають і найчастіше застосовуються в інтер'єрі? Давайте розглянемо це питання докладніше.

Різновиди декоративної штукатурки в інтер'єрі

Види декоративної штукатурки для внутрішнього оздоблення різноманітні і можуть мати не лише різні відтінки кольору, а й зовнішній вигляд після нанесення, вимагають різних підходів до роботи.

Венеціанка

Венеціанський тип покриття характеризується зовнішнім виглядом, який після нанесення нагадує полірований, натуральний камінь. В основному венеціанські варіанти імітують онікс та мармур, підходять для нанесення на заздалегідь підготовлених поверхнях. Наприклад, як наші покриття Murano та Veneziano Style.

Травертін

Декоративне покриття стін, яке імітує натуральний камінь під назвою травертин. Має пористу поверхню та бліді, теплі відтінки бежевого та жовтого. Наш варіант Travertino Style має оригінальний візерунок, а штукатурка Travertino Veneziano підійде для сучасних та стильних інтер'єрів.

Бетон

Ще один популярний варіант, що дозволяє імітувати ефект натурального бетону на стінах та стелі. Підходить для приміщень у стилі індастріал або з дизайном під лофт. Особливо добре виглядає на стінах покриття Toscana, створене на основі вапняку. Не меншою популярністю користується і Castelo, використовувати який можна і для зовнішніх робіт.

Дерево

Унікальний структурний матеріал, що імітує види деревини, включаючи сосну, бук, березу і навіть волокна бамбука. Відрізняється високою точністю передачі, натуральністю та дрібними рослинними візерунками. Застосовуючи спеціальний інструмент із гуми, можна досягти деревного ефекту за допомогою будь-якого покриття від Elf Decor.

Шовк

Перламутрове гладке покриття на стінах, що переливається за рахунок унікальних частинок у складі суміші. Після нанесення та повного висихання створюється ефект, ніби поверхні обтягнуті натуральним шовком. Складається з гіфів шовку, бавовни, слюди та інших мінералів. До цієї категорії належать і наші покриття – Mirage та лінійка матеріалів Illusion.

Мармур

Мармурова фактура була і залишається дуже популярною для декорування приміщень. Різновиди декоративної штукатурки з ефектом мармуру дозволяють отримати бажаний ефект натурального каменю в будь-якому інтер'єрі за рахунок мінеральної, вапняної основи, нескладної нанесення. Отримати ефект мармуру можна за допомогою штукатурки Marmorino Style, Murano або особливої ​​версії Stucco Art, яка використовує італійську систему скелі для більш опрацьованої імітації каменю.

Оксамит

Серед фактурних варіантів особливо виділяється настінний декор як імітації оксамитової тканини. У складі такого покриття – перламутрові частинки та силіконові кополімери. Особлива техніка нанесення дозволяє досягти різних візерунків та м'якості фінішної поверхні. У цю категорію входить наша штукатурка Mirage, що має м'яке ніжне покриття.

Метал

Популярним структурним видом матеріалу для стін є штукатурка із ефектом рідкого металу. У її складі – металевий наповнювач та оригінальні добавки, що дозволяють добитися не просто виду металу на стінах, а додаткового ефекту у вигляді його потік та легкої іржі. Подібний ефект можна спостерігати на нашому покритті Corrosia, яке візуально нагадує поверхню металу з мідною патиною. А матеріал Alchimia дозволить отримати ідеальну металеву стіну - гладкий лист або металеві елементи, нанесені за допомогою спеціального трафарету.

Короїд

Використання такого матеріалу можливе не тільки всередині, а й зовні приміщень. Універсальність Короїда робить його затребуваним під час ремонту з будь-яким бюджетом. Мінеральна основа робить його нескладним у нанесенні. Після висихання на поверхні утворюється текстура, що імітує діяльність жука-короїда.

Баранець

Цей вид штукатурки має дрібнозернисту поверхню, яка дала їй назву, оскільки візуально вона нагадує кільця овечої вовни. Такий малюнок виходить за допомогою крихт мармуру або кварцу, які зустрічаються у складі суміші. Рельєф ж малюнка визначається безпосередньо розміром самих включень: що вони більші – то чіткішим буде візерунок.

Види декоративних штукатурок та їх характеристика - фото №1
Види декоративних штукатурок та їх характеристика - фото №2
Види декоративних штукатурок та їх характеристика - фото №3
Види декоративних штукатурок та їх характеристика - фото №4
Види декоративних штукатурок та їх характеристика - фото №5
Види декоративних штукатурок та їх характеристика - фото №6
Види декоративних штукатурок та їх характеристика - фото №7
Види декоративних штукатурок та їх характеристика - фото №8
Види декоративних штукатурок та їх характеристика - фото №9
Види декоративних штукатурок та їх характеристика - фото №10
Види декоративних штукатурок та їх характеристика - фото №11
Види декоративних штукатурок та їх характеристика - фото №12
Види декоративних штукатурок та їх характеристика - фото №13
Види декоративних штукатурок та їх характеристика - фото №14
Види декоративних штукатурок та їх характеристика - фото №15
Види декоративних штукатурок та їх характеристика - фото №16
01 / 01

Види декоративних штукатурок для певних кімнат

Декоративні настінні покриття практично універсальні, можуть бути нанесені на будь-які поверхні - бетон, цегла, цемент, вапно, дерев'яні та гіпсові плити, панелі та інше.
Говорячи про те, в яких приміщеннях можна використовувати штукатурку, варто зазначити, що обмежень практично не існує. Головне приділити увагу вологим зонам – кухні та санвузлу. У таких місцях варто наносити штукатурку, серед переваг якої стійкість до вологи. Хороший варіант – декоративне та захисне покриття у вигляді воску або лаку після нанесення.
Для кухонної зони краще вибирати гладкі поверхні – венеціанську, шовкову, мармурову та інші види покриттів, які мають мінімальну кількість пор та крихти. Для ванної кімнати гарним вибором стане фактурна штукатурка, яка легко може бути очищена і вимита.
А ось зона коридору та передпокою вимагає особливого підходу. Варто вибрати стійку до холоду та пошкоджень штукатурку, наприклад, Короїд, оксамитову або шовкову. Для функціональної зони балкона рекомендується проводити роботи з фактурними або, навпаки, структурними варіантами. Імітація каменю, бетону або навіть цеглини гармонійно впишеться в цей простір.


Якщо вам потрібне якісне декоративне покриття для стін – тоді загляньте у каталог Elf Decor. Ми пропонуємо варіанти з високою якістю на будь-який смак та бюджет!

18.07.2023 | Блог