Metrics loading
12.03.2024 | Блог

Навіть таке стійке настінне покриття, як штукатурка, іноді виходить з ладу, покривається цвіллю, плямами або утворює сколи. Як зробити ремонт декоративної штукатурки за копійки, чому так відбувається і як не довести покриття до необхідності реставрації, ми розповімо в цій статті.

Причини появи дефектів на декоративній штукатурці

Перш ніж переходити безпосередньо до відновлення покриття, необхідно дізнатися, чому обвалилася штукатурка на стіні, що цьому сприяло. Це дозволить уникнути подальшого ремонту, коли локальна тріщина переросте у серйозні ушкодження.
Частою причиною, через яку штукатурка починає покриватися сколами і тріщинами, є порушення технології її нанесення. Наприклад, це трапляється, якщо нанесення проводилося жарким літом, а поверхня стіни була змочена водою. В результаті тріщини від пересихання штукатурки швидко проявляться.


Більш масштабні та великі тріщини з'являються у разі неправильно проведених робіт із вирівнювання або зачистки поверхні. Ще один варіант, чому з'являються великі тріщини – це нанесення надмірної кількості матеріалу, а також неповне висихання перед нанесенням штукатурки або воску.
Ще одна причина, чому може знадобитися ремонт штукатурки стін – ігнорування особливостей приміщення під час підбору матеріалу для його оздоблення. Найчастіше це стосується зони кухні та санвузла. Для цих областей знадобиться специфічна штукатурка, яка при намоканні та обробці засобами не утворює грибок.
Якщо купувалась не готова, розведена суміш, а штукатурка готувалась перед нанесенням самостійно – це теж може бути причиною появи дефектів. Неправильні пропорції основних інгредієнтів популярна причина, чому з'являються тріщини на стінах. Уникнути цього можна, якщо ретельно дотримуватися інструкції, залишеної виробником.

Усунення механічних пошкоджень на декоративному покритті

Найчастіше від неакуратної експлуатації на поверхні стіни з'являються тріщини, помітні сколи та пошкодження, які можуть розташовуватися по куточках або в самому центрі. Усунути це можна самостійно, видаляючи ділянку та зашпаровуючи її новим шаром штукатурки.

Реставрація штукатурки або ремонт штукатурки, що покрилася тріщинами та утворила щілини, складатиметься з таких етапів:

1. Простукати поверхню стіни поруч зі сколом, видалити ділянки, які легко відходять від неї.
2. Щіткою очистити місця з тріщинами, прибираючи пил та шматочки декоративного покриття.
3. Для того, щоб зробити свіжу, відреставровану ділянку не такою помітною і щоб вона не виділялась, необхідно зробити її правильної форми, вклавши в тріщину або сколу армовану стрічку.
4. Нанести шар грунтовки на місце пошкодження, використовуючи клей ПВА і звичайну воду, після чого наносячи його пензлем.
5. Використовувати штукатурний розчин, правильно підібравши його під тип стін. Наприклад, для декору, нанесеного на гіпс та його похідні, краще віддати перевагу розчину на такій же основі.
6. Після висихання можна додатково затерти покриття до утворення гладкості та глянсового блиску.

Потім потрібно приступити безпосередньо до ремонту штукатурки. Для цього необхідно вибрати той самий декоративний матеріал, який був нанесений на стіну, звернувшись до виробника. В іншому випадку знадобиться біла штукатурка на основі акрилових кополімерів, яку потрібно заколерувати в відтінок.

Готову суміш потрібно нанести шпателем на пошкоджену ділянку, намагаючись повторити візерунок, який був реалізований на стіні. Надлишки штукатурки необхідно видаляти за допомогою вологої ганчірки, а потім, коли поверхня підсохне, нанести лак або віск. Додатково можна обробити поверхню повністю висохлої стіни за допомогою абразивної шкірки, надаючи унікального ефекту або текстури.

Відновлення штукатурки та усунення цвілі та грибка

Ремонт старої штукатурки часто включає відновлення не тільки від сколів і тріщин, але і видалення з поверхні в'їлися забруднень і цвілі, що утворилася.
Щоб уникнути появи грибка, необхідно у вологих зонах, а також зовнішні стіни будинку обробляти відповідними протигрибковими складами. Якщо вийшло так, що декоративні фарби вже після нанесення покрилися цвіллю, прибрати її можна спеціальною грунтовкою. Пошкоджені ділянки краще спочатку відбити, а потім нанести концентрат на поверхню. Якщо штукатурка покрита невеликим шаром цвілі, його можна зчистити, а потім нанести засіб на неї.

Ремонт штукатурки внутрішніх стін часто передбачає необхідність видалення жирних розлучень. З ними добре справляються концентровані розчини кислоти. Наприклад, можна використовувати невелику концентрацію соляної кислоти разом із водою. Якщо немає можливості придбати подібний засіб, можна спробувати обробити штукатурку народними методами, змішавши вапно зі звичайним милом.
Ще один варіант, який допоможе від цвілі - спецзасоби на основі хлору. Однак, оскільки склад досить агресивний, радимо обережно застосовувати його на стінах. Перш ніж використовувати його на штукатурці вздовж усієї поверхні, нанесіть невелику кількість засобу на непомітну ділянку, а потім простежте за тим, як реагує покриття і чи не змінюється його зовнішній вигляд. Після цього вже можна приступати до обробки поверхні.
З плямами добре спрацьовує метод повторного фарбування. Попередньо поверхню необхідно зачистити, а потім пофарбувати наново. Більшість штукатурок легко піддається фарбуванню, важливо лише правильно підібрати відповідне повторне покриття.

Правильний догляд після оздоблення стін штукатуркою

Незважаючи на те, що декоративна штукатурка є досить невибагливим матеріалом для покриття стін, необхідно надавати їй належний догляд, щоб уникнути сколів, тріщин, появи плям від грибка.

         

Для того, щоб не знадобилася реставрація декоративної штукатурки, врахуйте такі нюанси:

1. Штукатурку можна протирати мокрими серветками з мікрофібри, усуваючи пил та краплі бруду.
2. Під час догляду за покриттям не можна використовувати абразиви, жорсткі губки, а також хімічні речовини та розчинники.
3. Щоб глянсовий ефект тримався на стіні довше, можна відновлювати його за допомогою поліролю з ефектом антистатик.
4. Дрібні дефекти, отримані в процесі експлуатації, необхідно відразу усувати за допомогою воску та полірування.
5. Якщо покриття застосовується у вологих зонах – необхідно забезпечити достатній рівень вентиляції, щоб уникнути появи конденсату.

Пам'ятайте, що здійснювати належний догляд набагато легше, ніж забезпечити ремонт штукатурки стін, ціна якого може істотно кусатися в залежності від ступеня пошкодження та зносу покриття.

12.03.2024 | Блог