Metrics loading
01.06.2023 | Блог

Штукатурка «Карта світу» – це унікальне покриття на поверхні стіни, яке відрізняється своїм рельєфом та фактурою. Завдяки з'єднанню мінеральних складових та натурального вапна в суміші, а також застосування великих фракцій, виходять оригінальні текстури та розлучення, що нагадують справжню поверхню карти.

«Карта світу»: декоративна штукатурка та її характеристики

Термін штукатурки "Карта світу" включає унікальну техніку нанесення різних видів штукатурних матеріалів, які дозволяють досягти текстурної поверхні. Щоб отримати оригінальний рельєф, застосовують фактурну штукатурку, яка накладається в кілька підходів. В результаті можна досягти на стіні форм і областей, які візуально схожі з реальними островами/материками, що й дало назву техніці.

До характеристик декоративної штукатурки «Карти світу» в інтер'єрі можна віднести:

  • Має натуральну основу, а тому цілком безпечна для людського здоров'я та навколишнього середовища.
  • Стійка до утворення грибка та плісняви, може бути задіяна у вологих зонах, включаючи кухню.
  • Пропускає повітря, забезпечуючи природну вентиляцію поверхні та відтворюючи затишний мікроклімат.
  • Легка у догляді, миється за допомогою базових миючих засобів та м'яких ганчірок у разі забруднення.
  • Має тривалий термін експлуатації, мінімально схильна до зносу і легко реставрується у разі пошкодження.

Фактура «Карти світу» унікальна: вона може бути як рельєфною, так і гладкою, створеною за допомогою наповнювачів та доповнень у складі розчину, які допоможуть відтворити потрібні контури.
Як правило, до складу декоративних покриттів, що застосовуються для цієї техніки, входить натуральне вапно. Її великі фракції дозволяють перетворити поверхню на текстурну, завдяки чому покриття виглядає святково та урочисто. Серед сфер його застосування – вітальні, спальні та коридори, а також інші житлові та комерційні зони.

Декоративна штукатурка у техніці “Карта світу” - фото №1
Декоративна штукатурка у техніці “Карта світу” - фото №2
Декоративна штукатурка у техніці “Карта світу” - фото №3
Декоративна штукатурка у техніці “Карта світу” - фото №4
Декоративна штукатурка у техніці “Карта світу” - фото №5
Декоративна штукатурка у техніці “Карта світу” - фото №6
Декоративна штукатурка у техніці “Карта світу” - фото №7
Декоративна штукатурка у техніці “Карта світу” - фото №8
Декоративна штукатурка у техніці “Карта світу” - фото №9
Декоративна штукатурка у техніці “Карта світу” - фото №10
Декоративна штукатурка у техніці “Карта світу” - фото №11
Декоративна штукатурка у техніці “Карта світу” - фото №12
Декоративна штукатурка у техніці “Карта світу” - фото №13
Декоративна штукатурка у техніці “Карта світу” - фото №14
Декоративна штукатурка у техніці “Карта світу” - фото №15
Декоративна штукатурка у техніці “Карта світу” - фото №16
01 / 01

Нанесення декоративної штукатурки "Карта світу" поетапно

Штукатурку «Карту світу» своїми руками цілком можливо нанести, головне придбати правильний декоративний матеріал, а також дотримуватися наведеної нижче інструкції.

Переглянути відео з нанесення можете за посиланням:

Поетапне нанесення штукатурки в техніці "Карта світу"

Необхідні інструменти

Для роботи з матеріалом знадобляться певні інструменти. Якщо у вас немає відповідних навичок роботи зі штукатуркою, використовуйте такі комбінації інструментів – кельму зі шпателем, губку+шпатель, кисть+шпатель/кельма або валик+кельма/шпатель. За наявності просунутих навичок можна використовувати тільки кельму.
Знадобляться і інші додаткові інструменти, наприклад, лоток, за допомогою якого буде зручніше розкачувати матеріал валиком.

Формування поверхні

Щоб нанести перший шар, необхідно підготувати стіну, зробити її однорідною, гладкою та рівною. Перед штукатуркою наноситься ґрунтовка, стіна якісно шпаклюється і вирівнюється. Інакше буде неможливо отримати якісний рельєф та результат.

Підготовка включає такі нюанси:

  • Ґрунтування поверхні спеціальною зміцнювальною ґрунтовою сумішшю;
  • Висихання ґрунту протягом мінімум дванадцятої години;
  • Подальше ґрунтування із застосуванням адгезуючого ґрунту, у складі якого присутні частинки кварцового піску;
  • Висихання кварцового покриття протягом щонайменше восьми годин.

Важливо використовувати виключно інструменти з нержавіючої сталі, які при контакті з білим розчином не залишатимуть сліди іржі.

Первинне накладення

Спочатку матеріал наноситься відповідно до товщини фракцій, що присутні в його складі. Як правило, це 16 мм. Для цього штукатурку перекладають шпателем на кельму, розтягуючи її по всьому робочому краю, а потім рівномірним, акуратним шаром розтирають уздовж стін. При цьому немає потреби в загладжуванні поверхні. Можна задіяти валик з ворсу, яким варто пройтися готовим, злегка підсохлим шаром. Так формується рельєф «шуби», але якщо ви використовуєте штукатурку зі збільшеними фракціями це буде зайвим.

Повторне накладення та створення рельєфу

Штукатурка «Карта світу» в інтер'єрі може бути створена декількома способами, проте ми розглянемо найпопулярніший з них, що дозволяє створити виразний та рельєфний візерунок.
Суміш необхідно якісно розподілити не на всю стіну, а фарбувати окремими локальними фрагментами. Для зручності використовуйте губку або кисть, у разі їх відсутності - кельму, що допоможе набрати розчин і розподілити вздовж стіни. Окремі ділянки проторкуйте, перекриваючи перший шар не до кінця, а потім залиште на п'ять хвилин до легкого висихання. Потім кельмою ретельно пригладьте покриття, формуючи окремі острівці.

Важливо! Щоб отримати оригінальніший рельєф, на етапі затирання необхідно залишити нерівні краї, характерні для справжньої карти.

Фінішне оздоблення

Після того, як обидва шари будуть нанесені, а острівці сформовані, необхідно приступити до процесу фінішного оздоблення.
Він полягає у захисті покриття за допомогою нанесення воску чи лаку. Якщо хочеться надати йому додатковий колір - можна додати в віск або лак спеціальний барвник, застосовувати кольорові склади - металізовані воски, лаки з перламутром або блакитний-хамелеон.
Віск можна розтерти по поверхні за допомогою чистої, сухої губки або малярської рукавиці, кисті. Щоб не було видно слідів нанесення після висихання, рекомендується наносити круговими рухами.
У випадку з лаком знадобиться валик на основі поролону, що дозволить досягти більшої виразності.

Купити декоративну штукатурку «Карта світу» в Elf Decor

У нас ви зможете знайти унікальні декоративні покриття «Карта світу», що допоможуть створити яскравий та оригінальний дизайн інтер'єру.
Ви можете підібрати практично будь-які види декору з нашого каталогу, які підійдуть для використання в заявленій техніці. Однак особливу увагу рекомендуємо звернути на штукатурки, які мають у своєму складі великі фракції. В результаті після їх нанесення можна отримати унікальний візерунок та щербини, які зроблять карту більш стильною та оригінальною.
Серед таких – штукатурка Grotto, розроблена на основі натурального вапна. Після нанесення вона створює шорсткий, об'ємний візерунок, за допомогою якого досить легко сформувати острівці та цілі материки.
Другий варіант – покриття Persia. На відміну від першого, така декоративна штукатурка «Карта світу» має шорстке покриття, що переливається, яке змінюватиме відтінки в залежності від кута зору. Це стало можливим завдяки наявності частинок перламутру та мармурового пилу у складі, які зроблять карту придатною для сучасного, яскравого інтер'єру.

Важливо! Хочемо зазначити, якщо ви техніку "Карта світу" хочете реалізувати з перламутрових покриттів, то торцювання обов'язково необхідно робити морською губкою. 

01.06.2023 | Блог